Ombyggt konserthus – Sverige
Ombyggt konserthus – Sverige

Cibes A5000

Gävle Konserthus är ett vackert beläget musikens hus vid Gavleån. Konserthuset är också en kreativ event- och mötesarena i en fantastisk miljö med centralt läge. Byggnaden rymmer konferensutrymmen, café, barer, en restaurang och efter en stor ombyggnation 2013-14 även en avdelning som kallas ”barnens konserthus”.

Ett ljust allrum, Tamburinen, erbjuder många möjligheter till musik-, lek- och andra barnaktiviteter samt konserter i det mindre formatet. En dag i veckan är det också öppen förskola i Tamburinen med musik och rytm för nyfödda till blivande skolbarn.

Konserthuset ägs av Gävle kommun som sätter stor vikt vid bra tillgänglighet för personal och besökare till kommunens alla lokaler och byggnader. Konserthuset är inget undantag. Vid ombyggnationen installerades därför plattformshissen Cibes A5000 med tre stannplan (lyfthöjd 3,45 m). Hissen gör det enkelt för personal och musiker att transportera instrument och teknisk utrustning mellan våningsplanen samtidigt som Tamburinen får hög tillgänglighet för små och stora besökare.  

När konserthuset invigdes 1998 fick det ett nybyggnadspris för sin arkitektur med en fasad klädd i djupblå klinker och vackra ljusa material interiört som utgör grunden i konserthusets strama elegans. Även ombyggnationen har styrts av en hög arkitektonisk ambition. Tamburinen är ett ljust och öppet allrum och Cibes A5000 med glasat schakt passar perfekt in i den ljusa miljön.